Optimaliseer je bedrijf: Winst voor nu, waarde voor later

Het kan gebeuren dat je, als eigenaar van een onderneming, onverwachts gebeld wordt door iemand die namens een koper interesse toont in jouw bedrijf. Dit telefoontje kan verschillende reacties oproepen: verrassing, vleierij of zelfs afwijzing. Het beste advies voor zo’n moment? Neem even de tijd voordat je reageert en overweeg wat dit kan betekenen.

Werken aan je bedrijf in plaats van in je bedrijf
Voor veel ondernemers is het een uitdaging om zich voor te bereiden op een potentiële verkoop. De dagelijkse beslommeringen, zoals klantverzoeken en personeelsmanagement, vragen alle aandacht. Toch is het waardevol om je bedrijf regelmatig door de ogen van een potentiële koper te bekijken. Niet elk aspect van je bedrijf zal je evenveel aanspreken, wat kan leiden tot verwaarlozing van bepaalde onderdelen. Hier ligt een kans: werk niet alleen ín je bedrijf, maar ook áán je bedrijf.

Rendement is waarde
Door je bedrijf te optimaliseren, verhoog je niet alleen het rendement maar creëer je ook op lange termijn meer waarde. Denk aan het verbeteren van je financiële administratie of het optimaliseren van de rapportageprocessen. Dit levert direct meer inzicht op, waarmee je beter kunt sturen en potentiële winsten kunt verhogen. De waardering van je bedrijf hangt immers nauw samen met de winstgevendheid.

Zoek advies
Het is daarom aan te raden om periodiek stil te staan bij de staat van je bedrijf. Overweeg het inschakelen van een externe adviseur of vertrouwenspersoon. Dit hoeft niet altijd een directe verkoopintentie te reflecteren, maar kan een cruciale rol spelen in het verbeteren van je bedrijf. Een externe blik, zoals die van een collega-ondernemer, een vriend, je accountant of een betaalde adviseur, kan een objectief perspectief bieden dat je eigen ‘bedrijfsblindheid’ overstijgt.

Kijk door de ogen van een ander
Dus ook als een verkoop niet op je directe agenda staat, is het nuttig om je onderneming te bekijken vanuit het perspectief van een potentiële koper. Dit inzicht kan leiden tot waardevolle verbeteringen. Het betrekken van een externe adviseur kan hierbij een belangrijke meerwaarde bieden, resulterend in meer plezier, rendement en waarde voor je bedrijf.

 

Delen:

Blogberichten

Laatste nieuws

Ondernemers doen graag zaken met ons omdat we...

Over kennis en kunde beschikken

Een totaal aanpak bieden

Ervaren en betrokken zijn

Transparant en open zijn

Een groot netwerk hebben

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking. Bel of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Ook interessant

Handige downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Wat onze klanten zeggen

Echtpaar met redelijk lopend schoonmaakbedrijf heeft een goed klantenbestand, goed en blijvend personeel. Het CvB heeft waarde bepaald en koper gezocht. Verkoper/echtgenote zou nog jaar meewerken voor een goede bedrijfsoverdracht. Veel animo, goede verkoop afgesloten en volledig begeleid. Eerste koper ketste af op de chemie tussen verkoper er koper. Tweede koper klikte uitstekend. Verkoop snel en naar ieders tevredenheid kunnen afronden.

Schoonmaakbranche – verkoop

Scroll naar boven

Handboek voor
bedrijfswaardering

Inclusief 6-delig stappenplan: verlies geen belangrijke stappen uit het oog.