Fiscale aspecten van een bedrijfsovername

Voor u als ondernemer of directeur-grootaandeelhouder (hierna: DGA) komt er het moment dat u gaat nadenken over de overdracht van uw onderneming. Er zijn diverse motieven waarom u uw onderneming wilt overdragen. Dat kunnen zowel zakelijke als persoonlijke motieven zijn. In een ander geval wilt u toe naar schaalvergroting en bent u op zoek naar een bedrijf of bedrijfsonderdeel om dat over te nemen. Hoe het ook zij, bij iedere bedrijfsoverdracht of bedrijfsovername, in welke vorm dan ook, spelen fiscaliteit, de juridische structuur en financiële planning een belangrijke rol. Wat vaak over het hoofd gezien wordt,  is het belang van een calamiteitenplan.

Fiscaliteit

Bij een bedrijfsoverdracht speelt belastingheffing een belangrijke rol. Daarbij maakt het verschil of het gaat om bijvoorbeeld de overdracht van een eenmanszaak, uw aandeel in een vennootschap onder firma of de overdracht van aandelen in een BV. Vaak zal over de verkoopwinst moeten worden afgerekend, maar dat hoeft niet altijd.

Juridische structuur

Veel ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf voeren hun onderneming vanuit een BV. Lang niet alle ondernemingen hebben echter een optimale structuur. De nadelen hiervan komen naar voren op het moment dat u de BV wilt verkopen. Omdat de belangen groot kunnen zijn, is het van belang te beschikken over de juiste juridische structuur.

Financiële planning

Voor veel ondernemers en DGA’s is de onderneming in meer of mindere mate een pensioenvoorziening. Er ontstaat dan een relatie tussen waarde en prijs die niet altijd in balans is. Met een financiële planning kunnen we, kort samengevat, de inkomsten en uitgaven in kaart brengen en dit vervolgens vertalen naar een minimale verkoopprijs. Maar ook voor een bedrijfsopvolger kan het interessant zijn een financiële planning op te stellen.

Calamiteitenplan

Wat als de plan van aanpak wordt doorkruist door een plotseling overlijden of uitvallen van de ondernemer of DGA. In die gevallen dient er een calamiteitenplan klaar te liggen. Dat kan een goed ingericht testament zijn dat synchroon loopt met het opvolgingsplan,  of een levenstestament waarbij u specifieke bevoegdheden geeft aan mensen die u vertrouwt.

Maak nu kennis met het CvB

Bedrijfsoverdracht is mensenwerk en specifieke kennis en ervaring is noodzakelijk op gestelde doelen te bereiken. Vrijwel alle disciplines die nodig zijn in het proces van bedrijfs­overdracht zijn bij het CvB aanwezig. Dat is handig maar ook kostenefficiënt.

In 7 stappen naar een effectieve verkoop
Download het handboek

Tijd voor bedrijfsoverdracht? U staat hier niet alleen voor. Graag nodigen wij u uit voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Of vul onderstaand formulier in en maak kennis met onze adviseurs.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Ondernemers doen graag zaken met ons omdat we...

Over kennis en kunde beschikken

Een totaal aanpak bieden

Ervaren en betrokken zijn

Transparant en open zijn

Een groot netwerk hebben

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking. Bel of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Ook interessant

Handige downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Wat onze klanten zeggen

Familiebedrijf met een historie van meer dan 100 jaar zoekt opvolging. Binnen de familie bleek geen geschikte kandidaat te zijn. Uiteindelijk is het bedrijf aan het zittende management overgedragen. Het CvB heeft een constructie gemaakt zodanig dat de oud eigenaar met een gerust hart een deel van de koopsom in het bedrijf kon laten.

Afbouw- en schildersbedrijf – MBO

Scroll naar boven