Starten als ondernemer: het CvB helpt je op de juiste weg!

Onze ervaren adviseurs begeleiden het gehele proces

Het Centrum voor Bedrijfsopvolging is een allround en ervaren dienstverlener bij het verkopen of kopen van een bedrijf. Maar ook bij familieopvolging, of financiering. Meer dan twintig adviseurs, allen zelf onder­nemer, hebben zich gespecialiseerd in de diverse aspecten van aan-, verkoop en overdracht van bedrijven. Zij spreken de taal van de ondernemer en zijn inzet­baar voor zowel het gehele overnameproces als voor specifieke vraagstukken, zoals financieringen. Onze adviseurs zijn zeer ervaren en beschikken elk afzonderlijk over een of meer specialismen.

Het CvB ondersteunt ook mensen die op enig moment besluiten zelf ondernemer te worden. Maar als je dat besluit hebt genomen, komen onder meer de volgende vragen naar boven: Hoe doe je dat? Hoe zit het met regelgeving, belastingen, banken, personeel, business plannen, hoe kom je nu aan die klanten enzovoorts.
Het kan in zo’n situatie erg prettig zijn als je als starter een ervaren ondernemer naast je hebt staan, die het leuk vindt en er zijn vak van heeft gemaakt, om op al die punten te helpen de juiste keuzes te maken.
De eerste belangrijke keuze die je vooraf moet maken is de traditionele “make or buy” beslissing. Bouw ik zelf een onderneming van de grond af aan op (“make”) of koop ik een bestaande onderneming die dus al een trackrecord heeft (“buy”)?

Make

Een starter heeft vaak een goed idee zonder dat daar een onderneming voor bestaat. Dat betekent het idee uitwerken in een business plan. En ook gesprekken aangaan met vele partijen. Je zult door een berg ‘verplichtingen’ heen moeten, die niet altijd even leuk zijn en waar je wellicht niet goed in bent. Dan is het mooi als iemand die in deze zaken heel veel ervaring heeft opgedaan je hierbij helpt, je stimuleert, lastige zaken aanpakt en die je als sparring partner of als coach kunt gebruiken wanneer dat nodig is.

Heel concreet kan je denken aan:

  • Helpen bij het opzetten en schrijven van een businessplan
  • Zoeken en bemiddelen in de financiering van de nieuwe onderneming
  • Adviseren en ondersteunen bij de opstart van de onderneming
  • Coachen en als sparring partner optreden om je ambities te realiseren en om een betere, succesvollere ondernemer te worden.

Buy

Het kopen van een bestaande onderneming behoort vaker tot de mogelijkheden dan zo op het eerste gezicht lijkt. Indien een startende ondernemer een eigen vermogen van redelijke omvang inbrengt, is het vaak mogelijk een bedrijf te kopen dat een veelvoud is van die inbreng.
Als dit scenario aantrekkelijk klinkt, is het zinvol daarover eens te brainstormen met de ervaren adviseurs van het CvB. Wij weten hoe je een financieringsconstructie kunt opzetten, kunnen banken en investeerders benaderen om de financiering in te vullen, en helpen in het zoeken naar de juiste onderneming. Wij kunnen ook het verdere overnametraject begeleiden tot aan de koopakte bij de notaris. Ook na de overname kan begeleiding aantrekkelijk zijn met een adviseur die ondersteuning weet te bieden en je kan coachen om je van een startende naar een succesvolle ondernemer te brengen.

De bijdrage van het CvB

Wij weten dat een (startende) ondernemer bij voorkeur niet op elk deelgebied een specialistische adviseur wil hebben, maar liever iemand die het totale overzicht heeft; wat je als ondernemer immers zelf ook moet hebben. Daarnaast vinden we het belangrijk om ook naar de menselijke kant te kijken van het ondernemen. Het gaat niet alleen over cijfers, belastingen, banken en juristerij. Het gaat er ook om te waarborgen dat je energie krijgt van het ondernemen, dat je een duwtje in de rug krijgt als het even tegenzit, dat je een voor jou aansprekend advies krijgt hoe je een probleem kunt aanpakken. Kortom, hoe je kunt groeien als ondernemer. Die menselijke kant, daar krijgen wij zelf ook energie van. En dat plezier, die energie, die delen we graag.

Een mogelijke eerste stap

Als je wilt weten hoe wij je kunnen helpen met het realiseren van je plannen als startende ondernemer, maak een afspraak met ons. Daar kun je je via het afspraakformulier opgeven voor een verkenningsgesprek (o.v.v. “starter”). In dit gesprek wordt concreet en gericht aangeven wat in jouw persoonlijke situatie nodig is.

Om de kans op succes zo groot mogelijk te maken, investeren we aan beide kanten van de tafel als volgt:

  • Je krijgt van ons een vragenlijst, die we vragen in te vullen.
  • Wij bereiden ons voor op het verkenningsgesprek en voeren dat aan de hand van de door jou ingevulde vragenlijst, die we vooraf teruggestuurd hebben gekregen. Hier staat een geringe vergoeding tegenover.
  • Aan het eind van het kennismakingsgesprek heb je een concreet beeld op je invulling van het ondernemerschap, en op welke terreinen wij je ondersteuning zouden kunnen bieden.

Tijd voor bedrijfsoverdracht? U staat hier niet alleen voor. Graag nodigen wij u uit voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Of vul onderstaand formulier in en maak kennis met onze adviseurs.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Ondernemers doen graag zaken met ons omdat we...

Over kennis en kunde beschikken

Een totaal aanpak bieden

Ervaren en betrokken zijn

Transparant en open zijn

Een groot netwerk hebben

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking. Bel of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Ook interessant

Handige downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Wat onze klanten zeggen

Communicatiebureau wil zich voorbereiden op verkoop omwille van leeftijd van de directeur/eigenaar. Er is onderzocht wat de wensen qua tijdspad, financiën, fiscaliteit, waarde, enzovoorts zijn. Daarnaast is onderzocht of het MT voldoende kwaliteiten heeft om een goede overdracht te realiseren. Het CvB heeft naar aanleiding van het onderzoek adviezen gegeven en is nadien gestart met procesbegeleiding, om het bedrijf volledig klaar te maken voor verkoop.

Communicatiebureau – strategisch verkoop

Scroll naar boven