Verkoop aan MBO- of MBI-kandidaten

Overdracht aan een lid van het management, of aan het hele management. We spreken dan van een MBO (Management Buy-Out).
Het kan ook zijn dat er een overnamekandidaat van buiten komt (MBI, Management Buy-In). Hij heeft nog geen bedrijf maar wil graag via een overname traject wel ondernemer worden.

Zowel bij de MBO als de MBI nemen de kopers het bedrijf over, hetzij in één keer, hetzij in etappes. In beide gevallen worstelt u als ondernemer met vragen als: ‘Gaat dat wel goed? Kan hij/zij dat wel? Hoe geeft u de leiding uit handen, wanneer laat u los?’

Vragen waar veel emotie bij in het spel is. Immers het verkopen van uw bedrijf is vaak een moeilijke beslissing met een forse impact op uw leven.

Voor- en nadelen

Aan beide manieren van overdracht kleven voor- en nadelen.

Bij een MBO weet u in ieder geval met welke mensen u in zee gaat. Het zijn mensen die u zelf heeft aangenomen. Omdat u met ze heeft samen gewerkt en weet waar hun sterkte kanten liggen, weet u ook welke aandachtspunten er zijn. U kunt ongeveer wel inschatten of de MBO-kandidaat of kandidaten over eigen middelen beschikken en op welke termijn zij de meerderheid van de aandelen kunnen verwerven. Dat is namelijk het punt waarop u los moet gaan laten.

Een aandachtspunt is dat deze wijze van overdracht vaak een lagere opbrengst voor u als verkoper oplevert. Een ander punt is dat u nog enige jaren aan het bedrijf verbonden moet blijven, totdat u de meerderheid heeft overgedragen aan het MBO-team.

Bij een MBI is het een zaak van goed opletten of het karakter van u als verkoper en dat van de koper goed bij elkaar passen. Een op de drie MBI-overnames mislukt namelijk op basis van niet bij elkaar passende karakters. Het beste is dat u op zoek gaat naar iemand die juist die eigenschappen heeft die u zelf niet bezit. In de periode van overdracht vullen deze elkaar dan aan.

Voordeel is dat u voorlopig meerderheidsaandeelhouder blijft, want er zijn weinig MBI-kandidaten die gelijk bij binnenkomst de meerderheid kunnen betalen dan wel financieren. Gaat het in die situatie mis dan hebt u nog steeds de zeggenschap. Leg van tevoren goed met elkaar vast wat u in zo’n geval doet qua uittreding.

Maak nu kennis met het CvB

Onze CvB adviseurs zijn ervaren in het selecteren van de MBI-kandidaat die bij u past. Zij zijn ervaren in de begeleiding van het proces en uiteindelijk ook in de financiering van een kandidaat, waardoor hij de eerste tranche aandelen van u kan kopen. Ook hebben zij veel ervaring met het verkopen van een bedrijf aan een MBO kandidaat dan wel kandidaten. Uiteraard blijven zij in beide gevallen de belangen van één partij dienen, en dat is het belang van de opdrachtgever.

In 7 stappen naar een effectieve verkoop
Download het handboek

Tijd voor bedrijfsoverdracht? U staat hier niet alleen voor. Graag nodigen wij u uit voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Of vul onderstaand formulier in en maak kennis met onze adviseurs.

Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan

Ondernemers doen graag zaken met ons omdat we...

Over kennis en kunde beschikken

Een totaal aanpak bieden

Ervaren en betrokken zijn

Transparant en open zijn

Een groot netwerk hebben

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking. Bel of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Ook interessant

Handige downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Wat onze klanten zeggen

Echtpaar vormt samen de totale personeelsbezetting van een goed lopend hekwerkbedrijf. Montageploegen worden ingehuurd. Het CvB heeft voor de ondernemers waardebepaling gemaakt en verkoopmemorandum. Samen de shortlist opgesteld waaruit de potentiële koper is gekomen. Het CvB heeft de verkoop van begin tot eind begeleid en tot volle tevredenheid afgerond.

Hekwerkbedrijf – Verkoop

Scroll naar boven