De BOR Uitgelegd voor MKB-ondernemers met een Familiebedrijf

Wanneer je als MKB-ondernemer een familiebedrijf runt, staat het onderwerp bedrijfsoverdracht vroeg of laat op de agenda. Een belangrijk fiscaal aspect hierbij is de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), ook bekend als bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF). Deze regeling kan de financiële last bij overdracht aanzienlijk verlichten. Hieronder leggen we uit wat de BOR inhoudt, voor wie het bedoeld is, en geven we praktische tips.

  1. Wat is de BOR?

De BOR is een regeling die ondernemers de mogelijkheid biedt om minder erf- of schenkbelasting te betalen bij het overdragen van een onderneming. Het is een vorm van belastingvrijstelling die ervoor zorgt dat de continuïteit van het familiebedrijf niet in gevaar komt door hoge belastingkosten bij overname.

  1. Voor wie is de BOR?

De BOR is bedoeld voor ondernemers die een familiebedrijf erven of als schenking ontvangen. Het is specifiek gericht op actieve ondernemingen; beleggingsondernemingen vallen buiten deze regeling. Of je nu een bedrijf erft van een familielid of het geschonken krijgt, de BOR maakt de fiscale last een stuk draaglijker.

  1. Aan welke eisen moet voldaan worden?

Voor de toepassing van de BOR moet aan een aantal criteria worden voldaan:

  • Actieve Onderneming: Het moet gaan om een lopende onderneming, geen beleggingsentiteit.
  • Bezitseis: De overdrager moet het bedrijf minimaal 5 jaar in bezit hebben gehad, bij overlijden geldt een termijn van 1 jaar.
  • Voortzettingseis: De nieuwe eigenaar moet de onderneming minstens 5 jaar voortzetten of in geval van aandelen, deze minstens 5 jaar in bezit houden.
  1. Belangrijkste adviezen
  • Vroegtijdige planning: Start tijdig met het plannen van de bedrijfsoverdracht om optimaal gebruik te maken van de BOR.
  • Correcte waardering: Overleg met de Belastingdienst over de waardering van het bedrijf om toekomstige disputen te voorkomen.
  • Professioneel advies: Het inschakelen van een bedrijfsopvolgingsadviseur is sterk aanbevolen voor een soepele overname en optimale benutting van de BOR.
  1. Rol van de bedrijfsopvolgingsadviseur

Een bedrijfsopvolgingsadviseur kan van onschatbare waarde zijn bij het navigeren door de complexe regelgeving rond bedrijfsoverdracht. Zij kunnen ondersteunen bij:

  • Het bepalen van de bedrijfswaarde voor erf- of schenkbelasting.
  • Advies over hoe je de BOR het beste kunt toepassen.
  • Zorgen dat je aan alle voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen voor de regeling.
  • Het optimaliseren van testamentaire bepalingen om maximaal voordeel uit de BOR te halen.

De BOR is een cruciaal instrument voor MKB-ondernemers met een familiebedrijf die voor de uitdaging staan hun onderneming fiscaal voordelig over te dragen. Door de regeling slim toe te passen, kun je zorgen voor een soepele overgang van het familiebedrijf met een minimale fiscale last. Start de voorbereidingen op tijd en laat je goed adviseren om van deze regeling te profiteren. CvB Heeft hier ervaring mee en de juiste (fiscale) expertise in huis. De ervaring is dat het altijd maatwerk is omdat geen familie hetzelfde is.

Delen:

Blogberichten

Laatste nieuws

Ondernemers doen graag zaken met ons omdat we...

Over kennis en kunde beschikken

Een totaal aanpak bieden

Ervaren en betrokken zijn

Transparant en open zijn

Een groot netwerk hebben

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking. Bel of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Ook interessant

Handige downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Wat onze klanten zeggen

Het CvB heeft de OR van een ziekenhuis in de randstad advies gegeven inzake een voorgenomen overname door een derde partij, zodat zij als OR een gefundeerd oordeel konden geven over deze voorgenomen fusie/overname.

Gezondheidszorg – strategisch advies

Scroll naar boven

Het Familiebedrijven
Handboek

Zo geeft u uw bedrijf door aan de volgende generatie. Download het handboek.