Pre-Exit strategie, groei en zekerheid voor MKB-Ondernemers

In het dynamische landschap van het MKB zoeken ondernemers continu naar strategieën om hun bedrijven te laten groeien en tegelijkertijd hun financiële zekerheid te waarborgen. Een pre-exit biedt zo’n strategie door ondernemers in staat te stellen een deel van hun bedrijf te verkopen, met het vooruitzicht op een volledige overdracht in de toekomst. Dit concept faciliteert niet alleen groei door de injectie van vers kapitaal en expertise maar stelt de ondernemer ook in staat om geleidelijk naar een volledige exit toe te werken.

Eerste Fase: Gedeeltelijke verkoop

Het proces begint met een gedeeltelijke verkoop van het bedrijf aan een investeerder. Deze stap markeert een cruciaal moment waarop ondernemers een deel van hun harde werk veiligstellen, wat resulteert in een stuk financiële zekerheid. Het kiezen van een geschikte investeerder, die de visie van het bedrijf deelt en bereid is samen te werken aan verdere groei, is uiteraard essentieel.

Het belang van samenwerking

Na de initiële verkoop volgt een periode van samenwerking, gericht op het realiseren van het groeipotentieel van het bedrijf. Dit stadium vereist een helder uitgestippeld groeiplan, inclusief de mogelijkheid om nieuwe sleutelfiguren aan te trekken die over de nodige vaardigheden en netwerken beschikken om de onderneming naar een hoger niveau te tillen. Een effectieve samenwerking tussen de ondernemer en de investeerder is fundamenteel om deze groei te bewerkstelligen.

Uitdagingen en overwegingen

Een pre-exit brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Het delen van controle over het bedrijf kan leiden tot potentiële conflicten als de visies niet overeenkomen. Bovendien kan de druk om binnen een vooraf bepaalde termijn rendement te realiseren aanzienlijke stress veroorzaken. Daarnaast is het essentieel dat ondernemers zich psychologisch voorbereiden op deze overgang, aangezien het zowel hun rol als hun dagelijkse betrokkenheid bij het bedrijf zal veranderen. De keuze voor de juiste investeerder zal zich hier uitbetalen.

De rol van de adviseur

In dit proces spelen adviseurs, zoals Centrum voor Bedrijfsopvolging een sleutelrol door ondernemers te begeleiden bij elke stap, van de initiële beoordeling tot de uiteindelijke volledige overdracht. Het belang van een deskundige adviseur kan niet worden onderschat, aangezien zij niet alleen helpen bij het navigeren door de complexiteit van de pre-exit maar ook waardevolle inzichten en netwerken bieden die essentieel zijn voor succes. Je kan het immers maar één keer goed doen.

Partnerschap voor groei

Het concept van een pre-exit gaat verder dan een eenvoudige financiële transactie; het vertegenwoordigt een strategisch partnerschap gericht op gezamenlijke groei. Dit partnerschap vereist transparantie, wederzijds respect en een gedeelde toekomstvisie. Het doel is om niet alleen financiële groei te realiseren maar ook om de onderneming te verrijken met nieuwe kennis, ervaring en mogelijkheden.

Naar een succesvolle exit

Een goed uitgevoerde pre-exit bereidt de onderneming voor op een uiteindelijke succesvolle volledige verkoop, waarbij de waarde significant is toegenomen dankzij de gezamenlijk gerealiseerde groei. Dit proces biedt een win-win situatie voor zowel de ondernemer als de investeerder, waarbij de ondernemer niet alleen financiële zekerheid bereikt maar ook ziet hoe zijn of haar bedrijf naar nieuwe hoogten wordt getild. Door een deel van het bedrijf te verkopen en samen te werken met een investeerder, kunnen ondernemers hun bedrijf laten groeien terwijl ze geleidelijk toewerken naar een volledige overdracht. Met de juiste planning, samenwerking en begeleiding kan dit proces leiden tot aanzienlijke waardecreatie en een succesvolle exit.

Delen:

Blogberichten

Laatste nieuws

Ondernemers doen graag zaken met ons omdat we...

Over kennis en kunde beschikken

Een totaal aanpak bieden

Ervaren en betrokken zijn

Transparant en open zijn

Een groot netwerk hebben

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking. Bel of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Ook interessant

Handige downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Wat onze klanten zeggen

DGA wil zijn bedrijf verkopen, loopt tegen zijn pensioen aan. Het CvB heeft na het opstellen van een waardering en prijs bepaling de strategie opgesteld. Voorts een uitvoerig verkoopmemorandum gemaakt en actief op zoek naar potentiële kopers. Ondernemer kon door blijven gaan waar hij goed is was, namelijk het leiden van zijn bedrijf. Het CvB heeft uiteindelijk een koper gevonden en case succesvol afgerond.

Loonadministratiebedrijf – verkoop bedrijf

Scroll naar boven

Handboek voor
bedrijfswaardering

Inclusief 6-delig stappenplan: verlies geen belangrijke stappen uit het oog.