Goede voornemens?

Hoeveel goede voornemens worden ook daadwerkelijk uitgevoerd? Schrikbarend weinig. En hoeveel goede voornemens worden rond de jaarwisseling geformuleerd? Schrikbarend veel. Het is een mooie controverse. Als er ergens een ijkpunt is, zijn we er als de kippen bij om een verandering in ons zelf te willen bewerkstelligen, met name daarin waarover we niet zo tevreden zijn.

Stoppen met roken is zo’n veel voorkomend goed voornemen. Je ziet dat voornemen rond ieder Nieuwjaar opduiken. Dit jaar echt! Ho maar, het jaar is in veel gevallen nog geen maand oud of de voornemens zijn allang geen waarheid meer, als ze dat ooit zijn geweest. En toch lukt het sommigen om vol te houden. Hoe doen ze dat? Misschien wel omdat ze oprecht willen. Wilskracht kan heel sterk zijn. Laat ik eens een goed voornemen voorstellen aan ondernemers.

Als ondernemer zorg je doorgaans goed voor de onderneming. Je zorgt ervoor dat je producten op en top zijn, je zorgt ervoor dat je dienstverlening de beste is die je maar kunt bedenken, je zorgt voor een adequate organisatie van kapitaal en arbeid, je zorgt goed voor je personeel …., maar heb je als ondernemer er wel eens aan gedacht dat voor een juiste balans de onderneming ook voor jou als ondernemer moet zorgen? Natuurlijk, inkomen, daar denken we dan nog wel aan. Dat is lekker dichtbij en bovendien, als ondernemer moet je ook eten en wonen en leven. Maar denken we ook verder? Aan pensioen? Aan in welke mate het bedrijf bijdraagt aan dat pensioen?

Niemand praat graag over zijn pensioen. Dat is nog ver weg en dat zien we later wel. Als ondernemer is het niet handig om daar zo lichtvoetig mee om te springen. Ja, ja, je onderneming is je pensioen, dus dat komt wel goed. Maar is dat wel zo? Komt dat echt wel goed? Als je 55 of 60 jaar bent, kan het wel eens te laat zijn om nog in te grijpen. Waarom zou je niet tussentijds een haalbaarheidsanalyse doen? Eentje waarin je je eigen financiële toekomstwensen koppelt aan de huidige waarde van je onderneming?

Betekent dit dan: dat je moet verkopen zodra je genoeg waarde hebt om de rest van je leven van je pensioen te genieten? Nee! Betekent dit dat je tijdig kunt bijsturen als blijkt dat de waarde van je onderneming achterloopt bij je persoonlijke doelstellingen? Ja! Betekent dit dat inzicht in je huidige situatie je richting biedt om te ondernemen? Ook Ja. Goede voornemens hoeven niet persé op 1 januari geformuleerd en uitgesproken te worden. Ieder moment is geschikt om iets goeds te beginnen.

Mijn suggestie voor een goed voornemen dat tijdloos is én door iedere ondernemer maar beter nu dan straks kan worden uitgevoerd is een haalbaarheidsanalyse. Als je weet waar je staat, is leven en ondernemen in ieder geval vele malen evenwichtiger.

Delen:

Blogberichten

Laatste nieuws

Ondernemers doen graag zaken met ons omdat we...

Over kennis en kunde beschikken

Een totaal aanpak bieden

Ervaren en betrokken zijn

Transparant en open zijn

Een groot netwerk hebben

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking. Bel of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Ook interessant

Handige downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Wat onze klanten zeggen

DGA wil zijn bedrijf verkopen, loopt tegen zijn pensioen aan. Het CvB heeft na het opstellen van een waardering en prijs bepaling de strategie opgesteld. Voorts een uitvoerig verkoopmemorandum gemaakt en actief op zoek naar potentiële kopers. Ondernemer kon door blijven gaan waar hij goed is was, namelijk het leiden van zijn bedrijf. Het CvB heeft uiteindelijk een koper gevonden en case succesvol afgerond.

Loonadministratiebedrijf – verkoop bedrijf

Scroll naar boven

Handboek voor
Bedrijfsverkoop

Het handboek om uw bedrijf snel en effectief te verkopen.