Het Verkopen van een VOF of eenmanszaak

Het verkopen van een eenmanszaak of VOF (IB-onderneming – de winst is vrijwel direkt en geheel belastbaar als inkomen) is een complex proces. Dit weet David Uijl, (50, partner bij CvB) als geen ander. Op 31-jarige leeftijd verkocht hij zijn eigen huiswerkbegeleidingsbedrijf.  Tegenwoordig zet hij zijn kennis in om anderen te adviseren bij de verkoop van hun bedrijf.

Ik had een VOF met 50 personeelsleden en 6 vestigingen.  Met die omvang had het beter een BV kunnen zijn, maar ik was jong en veel inzichten heb ik pas achteraf gekregen Dat motiveert me om de hardwerkende IB-ondernemers te adviseren”

Vaak wordt bij IB gedacht  aan een klein bedrijf. Maar vergis je niet, er zijn er ook veel grotere (familie-) bedrijven in de vorm van een eenmanszaak of  VOF.

Waardebepaling eenmanszaak en BV: de belangrijkste verschillen
Een belangrijk verschil tussen eenmanszaken en BV’s is hoe we hun waarde bepalen. Bij een BV kijk je naar de winst. Je houdt rekening met zaken als management fees en dividenden. Een eenmanszaak of VOF werkt anders. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt tussen beloning voor werk en beloning voor eigenaarschap. Er is boekhoudkundig alleen winst. Dit betekent dat je een fictief salaris van deze winst moet aftrekken. Op basis daarvan bepaal je de echte waarde van het bedrijf. En bij overdracht in familie of deelname van een medewerker wil de fiscus weten dat er geen bedrijf cadeau wordt gedaan. En je wilt een eerlijk proces tegenover andere kinderen of andere medewerkers. Daarom is juist bij dit type overdracht een objectief opgestelde waardering van groot belang.

Opbrengst verkoop? Persoonlijk inkomen!
David benadrukt verschillende uitdagingen bij de verkoop van een IB-onderneming. Een cruciaal punt is dat de opbrengst van de verkoop als persoonlijk inkomen wordt gezien. Dit komt doordat de onderneming en de eigenaar fiscaal als één entiteit worden beschouwd. Dit heeft belangrijke fiscale gevolgen. Daarnaast kun je de onderneming zelf niet verkopen. Immers je hebt de onderneming niet, jij bént de onderneming. Alleen de bedrijfsonderdelen, zoals voorraad, klanten en contracten, kunnen van eigenaar wisselen. En vergeet de goodwill niet. En juist dat vraagt een secure vorm van waarderen!

Een advies van David: begin op tijd met de voorbereiding voor de verkoop. Soms is het raadzaam om een IB-onderneming ruim drie jaar voor de beoogde verkoopdatum om te zetten in een BV. Dit kan de netto opbrengst verhogen, problemen voorkomen en de verkoop vergemakkelijken.

Bij de verkoop van een BV ga je naar de notaris. De IB-onderneming mag onderhands. Maar daarna moet je alles overdragen aan de koper. Een mooi voorbeeld hiervan in zijn carrière was, toen hij een prestigieus restaurant verkocht. Op de dag van de verkoop telden ze de zilveren lepeltjes in het bijzijn van koper en verkoper.

David heeft vanwege zijn eigen ervaring met de verkoop van zijn eigen IB-onderneming een voorliefde voor dit type ondernemingen. Hij maakt graag tijd om met een aangepast format te helpen bij de vragen die er zijn bij een eventuele overdracht.

Delen:

Blogberichten

Laatste nieuws

Ondernemers doen graag zaken met ons omdat we...

Over kennis en kunde beschikken

Een totaal aanpak bieden

Ervaren en betrokken zijn

Transparant en open zijn

Een groot netwerk hebben

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking. Bel of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Ook interessant

Handige downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Wat onze klanten zeggen

Directeur-aandeelhouder in offshore wil de gehele onderneming kopen. De grootaandeelhouder is niet bereid zijn belang over te dragen. Onderhandelingen resulteren in een nieuwe joint-venture samen met de grootaandeelhouder. De klant krijgt de ruimte om een nieuwe onderneming op te starten. Het CvB begeleidt de klant in de opstart, opbouw en verwerven nieuwe financiering.

Offshore – opstartfase nieuwe onderneming

Scroll naar boven

Stappenplan voor
Bedrijfsovername

Verdubbel uw winst in 1 jaar! Ontdek de 8 stappen voor een succesvolle overname.