Viert de familie nog kerst samen?

Bij bedrijfsoverdracht komen veel facetten kijken. Als Centrum voor Bedrijfsopvolging (CvB) weten we dat dit een ‘veelkoppig monster’ is, waarin juridische, fiscale en relationele aspecten samenkomen. Die complexiteit vraagt om gedegen begeleiding en expertise die waarde toevoegt, met oog voor familiebanden juist in uitdagende processen.

Verlies van identiteit en controle
Voor veel ondernemers is hun identiteit onlosmakelijk verbonden aan hun bedrijf. Ze zeggen vaak trots: “Ik ben directeur van …” of beschouwen zichzelf als “de ondernemer.” Bij overdracht kan het dan voelen alsof ze een deel van zichzelf opgeven. Het loslaten roept vragen op, zoals: “Wat blijft er van mij over?” We menen dat we als overnameadviseurs naast de meer ‘harde kant’ ook oog moeten hebben voor deze meer ’zachtere’ aspecten van bedrijfsopvolging. Zo nodig hebben wij een partner beschikbaar met een achtergrond in de psychologie en ervaring in bedrijfsoverdracht. Zij biedt begeleiding in het emotionele proces van het loslaten en ondersteunt ondernemers in het behouden van een gezonde balans.

Familie en verwachtingen
In familiebedrijven spelen niet alleen bedrijfswaarden, maar ook familiewaarden een grote rol. De overdragende generatie hoopt vaak dat opvolgers die waarden in ere houden. Wat als de nieuwe generatie een andere visie heeft?

Echter ook verwachtingen binnen de familie komen aan bod. Wil je als beoogd opvolger wel echt die opvolger zijn? En zijn alle kinderen happy met de gemaakte keuzen? Wat betekent een schenking binnen de BOR bijvoorbeeld voor de erfenis? Maar ook: Heb je wel echt zicht op alle te maken keuzen of zijn er meer opties dan die de familie ziet? Allemaal zaken die serieuze aandacht vragen en zorgvuldig besproken dienen te worden.

Voorbeeld uit de praktijk: Onlangs hadden we een situatie waarin een vader Vincent* (63) zijn bedrijf wilde overdragen aan zijn zoon Maarten (31). De andere twee kinderen, Monica (33) en Bart (29) waren niet betrokken bij het bedrijf. Toch hebben we ook hen bij het proces betrokken. Zij hadden relevante vragen en waardevolle inhoudelijke bijdragen die we hebben meegenomen in het overdrachtsproces. Door dit te doen, voorkwamen we dat er onuitgesproken zaken zouden blijven liggen, wat anders op termijn had kunnen leiden tot onbegrip of een gevoel van zich ongehoord voelen. 

De relatie met werknemers
Een bedrijfsoverdracht beïnvloedt ook de werkcultuur en de band met medewerkers. Loyale werknemers kunnen onzeker zijn over veranderingen, zeker in bedrijven waar persoonlijke banden de norm zijn. Zorgvuldige begeleiding betekent dan niet alleen zakelijk afstemmen, maar ook ruimte bieden aan betrokken medewerkers. Door werknemers actief in het proces te betrekken, ontstaat vertrouwen en blijft de werksfeer positief.

Investeren in de toekomst
Een zorgvuldig overdrachtstraject zorgt niet alleen voor een succesvolle financiële transitie, maar ook voor het behoud van familie- en werkrelaties. Bij het CvB werken we met ervaren adviseurs die ondernemers ondersteunen bij elk aspect van de bedrijfsoverdracht. Met de juiste begeleiding creëren we een sterke basis voor de toekomst, zodat zowel het bedrijf als de familie met vertrouwen verder kan.

Een bedrijfsoverdracht hoeft de feestdagen niet te verstoren. Bij een goed begeleid traject kunnen zakelijke en persoonlijke banden beide behouden blijven, zodat kerst hopelijk even gezellig blijft als voorheen.

*niet hun echte namen

Delen:

Blogberichten

Laatste nieuws

Ondernemers doen graag zaken met ons omdat we...

Over kennis en kunde beschikken

Een totaal aanpak bieden

Ervaren en betrokken zijn

Transparant en open zijn

Een groot netwerk hebben

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking. Bel of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Ook interessant

Handige downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Wat onze klanten zeggen

DGA wil zijn bedrijf verkopen, loopt tegen zijn pensioen aan. Het CvB heeft na het opstellen van een waardering en prijs bepaling de strategie opgesteld. Voorts een uitvoerig verkoopmemorandum gemaakt en actief op zoek naar potentiële kopers. Ondernemer kon door blijven gaan waar hij goed is was, namelijk het leiden van zijn bedrijf. Het CvB heeft uiteindelijk een koper gevonden en case succesvol afgerond.

Loonadministratiebedrijf – verkoop bedrijf

Scroll naar boven

Handboek voor
Bedrijfsverkoop

Het handboek om uw bedrijf snel en effectief te verkopen.