Je moet er niet aan denken, je hebt je onderneming verkocht en plots is daar het einde van je geld. Je had vroeger zo’n mooie reclameboodschap waarin de kreet ‘als er aan het einde van je geld nog zoveel maand over is’ voorkwam. Dat had alles te maken met een goede liquiditeitenplanning en dan nog maar op kleine schaal. Bij bedrijfsovernames gaat het om veel meer, het gaat om de rest van je leven. Je moet er niet aan denken, dat je na een fiks aantal jaren erachter komt dat je pensioen toch niet zo optimaal was als je wel had gedacht en dat je fors moet bezuinigen. Of misschien nog drastischer, naar een nieuwe inkomensbron moet gaan uitkijken. Dat is geen prettig vooruitzicht.
Maar, hoe weet je of je voldoende hebt? Veel ondernemers kijken bij de overdracht van hun bedrijf alleen naar de waarde van het bedrijf en naar de prijs die er uiteindelijk voor betaald wordt. Ja, ja, dat is ook nog even een doordenker. Als je alleen naar de waarde van je onderneming kijkt, zegt dit alleen maar iets over wat een ander mogelijk wil betalen voor de toekomstige kasstromen die het bedrijf zal weten te realiseren, met een bepaalde afslag. Dat zegt niets over het feit of de opbrengst financiële onafhankelijkheid met zich meebrengt. Met andere woorden: brengt de onderneming ook voldoende op om er het van te kunnen nemen de rest van je leven?
Dat vraagt een andere benadering. Dat vraagt om inzicht in de eigen privéuitgaven en de wensen tot bestedingen nu en in de toekomst. Dat vraagt om een inzicht in wat er al geregeld is met betrekking tot pensioen en eventuele beleggingen die er zijn. Dat vraagt dus inzicht in wat er al geregeld is en wat er nog geregeld moet worden. Wij noemen dat een welstandsanalyse. Laten we nu even aannemen dat de ondernemingsopbrengst dat gat moet vullen. Dan is het toch wel handig om te weten hoe groot dat gat is. Als je met een miljoen toekunt voor de rest van je leven en je onderneming brengt netto € 800.000 op, moet je dan nog even doorgaan met ondernemen of je wensen bijstellen? Wat is realistischer? Maar als je onderneming anderhalf miljoen gaat opleveren en je hebt dat miljoen nodig, dan zit je heel wat comfortabeler in de onderhandelingen. Kortom, je moet er niet aan denken dat je na de verkoop van je onderneming nog weer aan het werk moet.