Search
Close this search box.

Het verkopen van je bedrijf begint vandaag

Als vertrouwenspersoon en adviseur in bedrijfsoverdracht, begrijpen we dat het moment om je bedrijf te verkopen, zorgvuldige planning en strategie vereist. Bij CvB willen we je helpen begrijpen hoe dit proces werkt, ongeacht de specifieke omstandigheden van je bedrijf. In dit blog verkennen we de stappen van een bedrijfsverkoop en kijken hoe onze expertise jou kan begeleiden.

Voorbereiding: de eerste stappen naar een succesvolle verkoop

Een grondige voorbereiding is cruciaal voordat je je bedrijf te koop zet. Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende zaken:

  1. Interne dialoog: Bespreek je intenties met je partners en eventuele investeerders. Zorg voor alignment en gedeelde visie.
  2. Professioneel advies: Raadpleeg een ervaren bedrijfsoverdracht-adviseur om te beslissen wie jou in dit proces zal bijstaan.
  3. Optimaliseer je bedrijf: Neem de tijd om je bedrijf te optimaliseren. Identificeer kostenposten die geëlimineerd kunnen worden, versterk je klantenbestand en overweeg de lancering van nieuwe producten of diensten.
  4. Kijk eens door de ogen van een koper: Stel jezelf de vraag: “Wat maakt mijn bedrijf aantrekkelijk voor potentiële kopers?”
  5. Kies de verkoopstrategie: Beslis of je wilt verkopen aan bestaand management, investeerders, of een partij binnen jouw branche. Denk na over je betrokkenheid na de verkoop.
  6. Waardebepaling: In deze fase wordt vaak een waardebepaling uitgevoerd, hoewel de uiteindelijke prijs door onderhandelingen tussen koper en verkoper wordt bepaald.

Zoeken: Het Vinden van de Perfecte Koper

Het vinden van de juiste koper vereist subtiliteit en deskundigheid:

  1. Rol van de M&A adviseur: Laat onze M&A adviseurs een aantrekkelijke teaser opstellen om potentiële kopers te verleiden.
  2. Discreet zoeken: Veel van dit zoekproces moet anoniem gebeuren om onrust bij klanten en personeel te voorkomen. Daarom kan je dat onmogelijk zelf doen.
  3. Netwerken en Databanken: Onze M&A adviseurs maken gebruik van uitgebreide netwerken en gespecialiseerde databanken om de juiste kopers te vinden.

 

Biedingsfase: De Onderhandelingen Beginnen

In dit stadium stappen geïnteresseerde partijen naar voren:

  1. Informatiedeling: Na het ondertekenen van een geheimhoudingsovereenkomst deel je belangrijke bedrijfsgegevens, zoals jaarstukken, begrotingen en personeelsinformatie. In de regel gebeurt dit in een professioneel opgesteld Informatie Memorandum (IM)
  2. Niet-bindend Aanbod: Het IM en beantwoording van eventuele vragen leidt doorgaans tot een ‘Niet-bindend Aanbod’, wat betekent dat het vrijblijvend is, omdat nog niet alle diepgaande informatie gedeeld is.

Onderhandelen: De Details Vastleggen

Na het ontvangen van aanbiedingen is het tijd om de details te bespreken:

  1. Koper selecteren: Kies met welke partij je verder wilt onderhandelen.
  2. Exclusiviteit: Omdat partijen kosten gaan maken, willen ze exclusief met elkaar onderhandelen en maken daar afspraken over.
  3. Voorwaarden en garanties: Onderhandel over randvoorwaarden, garanties, de betrokkenheid van de verkoper na de verkoop en de financierings- en betalingsstructuur.
  4. Opstellen van de intentieverklaring: Als beide partijen akkoord gaan, stellen we een intentieverklaring (LOI) op.

Due Diligence: Het Grondige Onderzoek

Het Due Diligence-onderzoek is van cruciaal belang:

  1. Grondige evaluatie: Specialisten onderzoeken alle facetten van de onderneming, zoals onder meer de personeelsdossiers, de boekhouding, maar ook de ICT-infrastructuur en zelfs voorraad.
  2. Daarnaast is er aandacht voor de Contracten en eigendommen: Alle relevante contracten, patenten, intellectueel eigendom en licenties worden beoordeeld.
  3. Ook de juridische kwesties: Lopende juridische zaken worden in detail geanalyseerd.

Opstellen van de Koopovereenkomst

De LOI en resultaten van Due Diligence leiden tot het opstellen van de definitieve koopovereenkomst:

  1. Advocaten en onderhandelingen: Advocaten van zowel de koper als de verkoper werken aan de overeenkomst en onderhandelen over de voorwaarden.
  2. De rol van de M&A Adviseur: Wij helpen bij het scheiden van essentiële zaken van bijzaken en zorgen voor een efficiënte onderhandeling.

Closing: De Grote Dag

Op de dag van de closing wordt de deal officieel beklonken. Draag je aandelen over, dan gebeurt dat bij de notaris. Een activa-passiva transactie mag onderhands.

Communicatie na de Verkoop

Nadat de deal is gesloten, is effectieve communicatie van cruciaal belang:

  1. Belanghebbenden informeren: Breng personeel en zakelijke relaties op de hoogte en zorg voor een gestructureerde aanpak.
  2. Bewaar vertrouwelijkheid: Als de transactie in het geheim is uitgevoerd, zorg ervoor dat de communicatie goed wordt beheerd.

De Rol van CvB

We begrijpen dat dit proces complex en emotioneel kan zijn. Als M&A adviseurs staan we naast je als procesbegeleiders en partners. Realiseer je dat er veel aspecten komen kijken, denk aan financieel, juridisch, fiscaal, maar ook emotioneel en mentaal. Wij zijn ervaren ondernemers, hebben veelal ons bedrijf ook al eens verkocht en weten wat er komt kijken. In de regel werken we in tweetallen of dealteams, zodat we onze competenties optimaal inzetten en we nooit afhankelijk zijn van één persoon.

Klaar voor een Gesprek?

Of je nu al een koper hebt, twijfels hebt over de verkoop, of andere opties overweegt, we staan klaar om vrijblijvend met je te praten. Samen kunnen we jouw doelen realiseren en een succesvolle bedrijfsverkoop bereiken.

Neem contact op met CvB voor deskundige begeleiding bij het verkopen van je bedrijf. Jouw succes is onze prioriteit!

Download het handboek

Delen:

Blogberichten

Laatste nieuws

Ondernemers doen graag zaken met ons omdat we...

Over kennis en kunde beschikken

Een totaal aanpak bieden

Ervaren en betrokken zijn

Transparant en open zijn

Een groot netwerk hebben

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking. Bel of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Ook interessant

Handige downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Wat onze klanten zeggen

DGA wil zijn bedrijf verkopen, loopt tegen zijn pensioen aan. Het CvB heeft na het opstellen van een waardering en prijs bepaling de strategie opgesteld. Voorts een uitvoerig verkoopmemorandum gemaakt en actief op zoek naar potentiële kopers. Ondernemer kon door blijven gaan waar hij goed is was, namelijk het leiden van zijn bedrijf. Het CvB heeft uiteindelijk een koper gevonden en case succesvol afgerond.

Loonadministratiebedrijf – verkoop bedrijf

Scroll to Top

Handboek voor
bedrijfswaardering

Inclusief 6-delig stappenplan: verlies geen belangrijke stappen uit het oog.