Make dust or eat dust: benut het onbenutte (verbeter)potentieel

„Make dust or eat dust.“ Een gevleugelde uitspraak die de essentie van ondernemerschap perfect vangt. Bij CvB geloven we dat succesvolle ondernemers degenen zijn die kiezen voor het eerste: proactief zijn, beweging creëren en een spoor achterlaten. Maar hoe doe je dat, vooral als je bedrijf misschien niet op volle toeren draait of als er een belangrijke transitie zoals een overname voor de deur staat? Het antwoord ligt vaak dichterbij dan je denkt: in het onbenutte (verbeter)potentieel binnen je eigen organisatie. Onze partner, Edward Vis, heeft dit keer op keer in de praktijk ervaren en deelt graag zijn inzichten.

De kracht van écht luisteren: meer dan een managementcliché

Het klinkt misschien als een open deur, maar écht luisteren naar je medewerkers is een kunst die goud waard kan zijn. Edward vertelt bijvoorbeeld over zijn tijd bij Samas Benelux, een onderneming met 350 medewerkers die na jaren onder een beursgenoteerde nv „alle motivatie kwijt leek en met de rug tegen de muur stond.“ Zijn aanpak? Geen complexe managementmodellen, maar pure, onvervalste aandacht. „Ik maakte een rondje door het hele kantoor, van de begane grond tot de derde verdieping,“ vertelt Edward. „Soms bleef ik ’s avonds hangen, ging ik letterlijk met mijn achterwerk op een bureau zitten en stelde aan betreffende medewerker de simpele vraag: ‚Hoe gaat het nou écht met je?‘ Ik wilde horen wat er goed ging, maar vooral ook wat er knelde. Hun visie op het geheel, hun ideeën – die wilde ik ophalen. Op basis van die gesprekken, die eerlijke input, hebben we samen een plan gesmeed.“ Een plan dat niet van bovenaf werd opgelegd, maar van binnenuit groeide. En daarom vrijwel op voorhand de benodigde acceptatie had.

Van wantrouwen naar werkvloerwijsheid

Een vergelijkbare ervaring had Edward bij een staalfabriek in Tilburg. Een traditioneel bedrijf met veelal oudere metaalarbeiders, vaak met een migratieachtergrond en een indrukwekkende staat van dienst, die hun eigen management nauwelijks kenden. „Wekelijkse lunchmeetings werden het platform,“ legt Edward uit. „Geen agenda, geen formele presentaties, gewoon luisteren. In het begin was er, begrijpelijk, wantrouwen. ‚Wat komt die man hier doen?‘ Maar door vol te houden, door écht te luisteren, groeide het vertrouwen. De verhalen kwamen los, de knelpunten werden duidelijk, en belangrijker nog: de oplossingen borrelden op van de werkvloer zelf.“

Zo kwam het dat Martin Schenkel, de operationeel directeur, het Lean-gedachtegoed kon implementeren, gevoed door ideeën die rechtstreeks van de werkvloer kwamen. „De mannen die het werk deden, wisten precies waar de verspilling zat,“ aldus Edward. Het resultaat? Een drastische reductie van benodigde ruimte, veel minder voorraad, fors kortere doorlooptijden en bovenal: een team dat weer trots was op hun werk. „De oplossing voor veel vraagstukken en knelpunten ligt al in de organisatie zelf,“ stelt Edward. „De vraag is alleen: hoe transparant kun je en durf je te zijn? Medewerkers zijn vaak beter geïnformeerd en slimmer dan de gemiddelde manager denkt. Hun mening ophalen en ze erbij betrekken is goud waard.“

Succes is meer dan een getal onder de streep

Ondernemen kent pieken en dalen. Bij de staalfabriek moest Edward, door een externe claim waar de holding voor had getekend, uiteindelijk het faillissement aanvragen. Een bittere pil. Hij koos ervoor dit nieuws zelf aan de mensen te vertellen, een moment dat hem zichtbaar zwaar viel. „Na afloop,“ vertelt Edward, „kwam er een man van allochtone afkomst naar me toe. 58 jaar, veertig jaar trouwe dienst, wonend in Tilburg. Een man wiens verleden en toekomst ik feitelijk afnam. Hij pakte mijn beide handen vast en bedankte me. Niet voor het faillissement, natuurlijk, maar voor die laatste twee jaar. De jaren waarin hij en zijn collega’s zich gezien en gehoord hadden gevoeld, ze weer hoop hadden en de trots van vroegere tijden herbeleefden“. Dit soort momenten, die pure menselijkheid, onderstrepen dat écht succes zoveel meer is dan alleen een financieel resultaat.

Jouw mensen, jouw goud: de CvB-aanpak

Bij CvB herkennen we de waarde van deze inzichten. Het verborgen potentieel in een onderneming blijft vaak onzichtbaar omdat mensen niet écht gezien en gehoord worden. Dat potentieel willen wij voor iedere ondernemer helpen ontsluiten. Zeker bij een bedrijfsoverdracht is dit cruciaal. „In een informatiememorandum staat vaak een verwachtingswaarde,“ adviseert Edward. „Als het even kan, materialiseer die verwachting dan voordat je gaat verkopen. Laat zien wat er écht in je bedrijf zit door je mensen centraal te stellen.“

De waarde zit bij de mensen. Door hen te betrekken, creëer je niet alleen een sterkere, veerkrachtigere organisatie, maar verhoog je ook de concrete waarde van je bedrijf. Of je nu bepaalde zaken discreet wilt aanpakken of juist volledige transparantie nastreeft, er is altijd een weg.

Klaar om stof op te laten waaien?

Bij CvB zijn we, net als Edward, van „make dust“. We gaan door tot we trots zijn op het resultaat, en nog belangrijker, tot jij als ondernemer dat ook bent. „Don’t stop until you’re proud,“ is een motto dat we graag omarmen.

Ben jij ook klaar om het stof te laten opwaaien? Om het onbenutte potentieel binnen jouw onderneming te ontdekken en te activeren? Om niet alleen een succesvoller, maar ook een trotser bedrijf te bouwen? Neem dan contact op met CvB Next. We gaan graag met je in gesprek om te kijken hoe we samen jouw ambities kunnen waarmaken.

Delen:

Blogberichten

Laatste nieuws

Ondernemers doen graag zaken met ons omdat we...

Over kennis en kunde beschikken

Een totaal aanpak bieden

Ervaren en betrokken zijn

Transparant en open zijn

Een groot netwerk hebben

Maak kennis

Neem contact op met het CvB voor een vrijblijvende kennismaking. Bel of vul het contactformulier in.

Contactformulier

Ook interessant

Handige downloads

Krijg antwoord op al jouw vragen van ervaren overnameadviseurs.

Wat onze klanten zeggen

DGA zocht voor de verdere uitbouw van zijn merk aanvullende financiering. Het CvB heeft middels het opstellen van een businessplan en financieringsaanvraag voor de klant succesvol een crowdfunding financiering geregeld.

Mode retail – financiering

Nach oben scrollen

Handboek voor
Bedrijfsverkoop

Het handboek om uw bedrijf snel en effectief te verkopen.